Мени навигације страница

Александар Снегић

Везиста

Трећа Дигитална Изложба

Детаљи са служења војног рока у Војсци Србије су приказани кроз 32 изабране фотографије и тако обједињене представљају моју Трећу Дигиталну Изложбу.  Период служења војног рока је испуњен од јутра до мрака разним активностима које су прецизно и јасно утврђене одређеним распоредом. То је идеална прилика за фотографисање. У одсуству фотоапарата увек може да послужи и камера мобилног телефона. Приказане фотографије су направљене у периоду од шест месеци, камером мобилног телефона од 3 мега пиксела. Из џепног угла обичног војника, преко основне обуке, камповања у тешким условима, до слободног времена и осталих војничких активности, камера је забележила један несвакидашњи период у којем су стечена разна искуства. Искуства која нису везана само за војничке вежбе и вештине, већ живот по једном систему где се велика пажња поклања фокусирању на извршење одређених операција. Део тако организоване структуре, сваки појединац доживљава на исти начин јер је убачен у унапред креиран шаблон.

DSC00390Са друге стране, овде приказане фотографије откривају и те краткотрајне моменте човекове тежње за својим устаљеним начином живота, размишљања и деловања. Немогућност појединца да држи тако дуго све у својој глави „натегнуто под конац“, креирало је паузе. Овде су такорећи приказане паузе на служењу војног рока. Паузе које су врло ретке за тих шест месеци али које су одиграле кључну улогу у брзом прилагођавању и прихватању нове ситуације на један лакши начин.

Направите малу паузу  и погледајте скуп војничких пауза презентованих у 32 фотографије Дигиталне Изложбе коју сам назвао Везиста.

јануар 2011.  Александар Снегић

Погледај изложбу