Yashica Electro 35 GSN, други пут

У августу прошле године сам кратко написао о овом фотоапарату, али ипак је он заслужио мало више пажње. Ево га поново, други пут на СнегФотографији: Yashica Electro 35 GSN.

y02

1973. је година појављивања овог апарата.

То је 35mm апарат, далекомерног система фокусирања, са фиксним објективом 1:1.7 45mm. Међу првим је апаратима са електронском контролом експозиције.

Бленда се може ручно подешавати (aperture priority), док се експозиција аутоматски креће од 30 до 1/500 секунди. Прстен за подешавање експозиције има три положаја. В – за дуга времена експонирања, све док је прст на окидачу, Ауто, и стрелица – за синхронизацију са блицем.

Ф-број односно бленда се може подешавати у распону од 1.7 до 16, што сврстава објектив у групу светлосно јаких објектива. Између прстена за подешавање режима експозиције и бленде, налази се графички приказ, сунце – облак – прозор, што олакшава и своди на минимум бригу о правилно експонираном снимку. Полуга за самоокидач се налази на објективу и врло је приступачна.

Јапански апарат, јапанска сочива. У неким Јашика објективима је коришћена специјална фолија и премаз који су смањивали хроматску аберацију.

Испоставило се касније да су коришћени материјали били радиоактивни. Лично сам гајгеровим бројачем мерио радиоактивност овог објектива и установио да се скала не мрда, што значи да је фаза распада прошла или у овом објективу нису коришћени опасни материјали. Без обзира на све наведено, објектив је веома оштар и због тога је овај апарат био врло популаран у своје време.

y01a

Филм 35mm, односно 135 формат је одређен за овај уређај. Осетљивост филма се подешава врло једноставно на точкићу са десне стране у границама од 25-1000ASA. Повећавањем вредности осетљивости филма, у прозорчићу са десне стране се померају метални листићи налик бленди и стварају већи отвор за упадно светло.

Лево од точкића за осетљивост филма се налазе две диоде које су повезане са стрелицама на прстену за регулацију бленде.

Опет један трик који минимализује подешавања а оставља више простора за размишљање о рецимо, кадру и светлу.

Наиме, притиском на окидач до првог степена, од два, пали се светломер у облику те две диоде. Исто се види у окулару, у облику жуте и црвене стрелице.

Ако је превише светла, сијаће црвена диода и стрелица у окулару, што значи да је снимак преекспониран, па треба окренути прстен подешавања бленде у смеру црвене стрелице. Важи и обрнуто.

Около окидача се налази преклопник са црвеном цртицом, који је заправо кочница окидача када је подешен на положај L.

Премотавање филма се врши ручно, после сваког снимка, а десно од полуге премотавања се налази бројчаник снимака. Када се притисне црвени тастер на леђима апарата, бројчаник светли зеленкасто, што је уједно и тест исправности батерије.

Батерија служи за напајање електронике задужене за контролу експозиције и носи у оригиналу ознаку: PX32 5,6V. Пошто се данас не производе такве оловне батерије, може се лако наћи замена, са додатком одговарајућег адаптера.

Имао сам среће при куповини овог апарата, тако да сам затекао у њему оригиналну и потпуно исправну батерију, која и после 39 година нормално ради.

y01b

Електро 35 је релативно тежак апарат. 803 грама са батеријом и филмом и још око 200 грама кожна футрола. Метална конструкција му даје задовољавајућу стабилност и своди вибрације на минимум.

Пошто у овом апарату нема покретног огледала као код огледалаца, механизам пропуштања светлости на филм је врло једноставан, и тих, а самим тим и прави врло мале, скоро занемарљиве вибрације тела апарата.

Овај систем, у комбинацији са одличним стаклима објектива, даје врло добре резултате и оштре фотографије.

Преузмите упутство за употребу Yashica electro 35 GSNу ПДФ формату.