Мост Слободе

Панорама Новог Сада: У првом плану део Сремске Каменице, са десне стране Петроварадинска тврђава и у дубини мост Дуга, у центру Нови Сад и са леве стране Мост Слободе. Све то заокружено плавим Дунавом и чистим небом.

Било је чисто небо над Дунавом и тачно пре 12 година, на данашњи дан, у 19:50 када је долетео „милосрдни анђео“ и посејао своје бомбе смрти на Мост слободе и уништио га за само неколико секунди. Два дана раније уништен је и срушен Варадински мост, на којем је једна особа изгубила живот.

Написао је Иво Андрић да су мостови важнији од кућа и светији од храмова. Те не толико давне 1999. Нато бандити су срушили три новосадске светиње, три моста на Дунаву и за 78 дана непрестаног бомбардовања у Србији убили око 2500 недужних цивила, оштетили инфраструктуру, споменике и манастире, болнице и привредне објекте. Док се присећам, као да сирене поново зује.

Данас, када се за 180 степени окренеш са овог места одакле је направљена панорама, могу се видети остаци рушевина Радио Телевизије Војводине, која је бомбардована у више наврата од 03.-26. маја и потпуно уништена.

Могу само да кажем из личног угла, на годишњицу рушења Моста Слободе, да нам слободу не могу никада одузети.

Опростити, али не заборавити.